Over Straatnaambord.nl

Straatnaambord.nl

 

Vroeger, toen de mensen begonnen met het aanleggen van straten, kwam men er achter dat het handig was om een plek te benoemen. Het was niet handig om iedere keer het huis, de plek of de buurt te omschrijven. Dus gaf men alle straten voortaan een officiële straatnaam. De eerste straatnamen die werden verzonnen waren heel erg voor de hand liggend, want wie heeft er bijvoorbeeld geen Voorstraat, Nieuwstraat of Dorpsweg in zijn of haar woonplaats?

 

De meeste oude straatnamen geven vaak een stukje geschiedenis weer: als je in de Slachthuisstraat woont weet je dat er vroeger een slachthuis aanwezig was. Wat dacht je van de Galgkade? Waar jij nu lekker je huisje hebt, hingen vroeger mensen aan de galg. Vele straatnamen geven ook de bestemming aan: iemand die op de Rotterdamse weg rijdt weet dat Rotterdam in de buurt ligt. Straatnamen kunnen veel zeggen over de geschiedenis van een stad of dorp. Na de tweede wereldoorlog besloot de gemeente Amsterdam drie straten te hernoemen naar de leiders van de geallieerden. Zo ontstonden de Stalin-, Churchill- en Rooseveltlaan, maar in 1956 werd de Stalinlaan veranderd in de Vrijheidslaan. Dit omdat de Sovjet-Unie Hongarije binnenviel.

 

Tegenwoordig geven de straatnamen geen geschiedenis meer mee, en zeggen zelden nog iets over die plek. Nu zijn straatnamen die samen een buurt vormen gekoppeld met thema’s. Straatnamen kunnen tegenwoordig van alles zijn: van dieren, mensen die veel hebben betekend voor Nederland tot planten. Thema’s zijn niet alleen leuk, maar ook erg handig. Straatnamen hebben een verband, dus als je in de Platanendreef rijdt weet je dat de Esdoorndreef in de buurt ligt. Zo heeft bijvoorbeeld de stad Almere  het er maar druk mee gehad. Almere is een vrij nieuwe stad, dus de gemeente heeft de kans gehad om alle straten, buurten en wijken te benoemen. De gemeente Almere wilde nog verder gaan in de vindbaarheid van een thema. Almere wil herkenbaarheid creëren, dus in die stad heb je niet alleen buurten met hetzelfde thema, maar er bevinden zich hele wijken met dezelfde naam. Je hebt bijvoorbeeld de Sieradenbuurt, de Regenboogbuurt, de Stripheldenbuurt en de Danswijk.

 

Wie verzint het om een straat te vernoemen naar een stripfiguur? Klinkt het lekker om te zeggen dat je in de Okkistraat woont? Voordat een straatnaam wordt vastgesteld moet er een hoop gebeuren. Eerst worden er wel honderden namen verzonnen en via een strenge selectie worden er heel wat namen geschrapt. Een naam moet goed klinken, makkelijk te onthouden zijn en zeker niet te lang zijn. Het is niet handig voor een stratenboek om een straat Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat te noemen. Het is al helemaal niet handig om deze naam te onthouden. Er zijn ook hele korte straatnamen, de kortste straatnamen van Nederland zijn A en B in het Zuid-Hollandse Ottoland. Straatnamen kunnen niet zomaar bedacht worden, er moet met vele dingen rekening gehouden worden.

Als er een straat vernoemd wordt naar iemand, prefereert de gemeente het altijd toch om een straat te benoemen naar iemand die minstens 10 jaar overleden is. Stel je toch eens voor dat je een straat benoemt naar een bekende Nederlandse zanger en later blijkt dat deze zanger wordt beschuldigd van moord en het gebruik van drugs. Zo iemand wil je toch niet als straatnaam hebben? Daarom moet je niet alleen bij levende mensen, maar ook bij overleden mensen goed opletten. Voordat je een straat benoemt moet er goed gespit worden in het verleden van deze persoon. Is hij of zij wel zo goed geweest voor Nederland, heeft deze persoon geen zwart verleden? Bekende straatnamen zijn ook de leden van het Koningshuis, iedere stad of dorp heeft wel een straatnaam van een lid van het Koningshuis. Koningin Juliana is het populairste lid van het Koningshuis, haar naam wordt in meer dan 600 straten vernoemd. De prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane hebben direct na hun geboorte al straten toegewezen gekregen. In 2004 kreeg prinses Amalia haar eerste straatnaam in Benthuizen. 

 

Straatnaamborden hebben nog niet zo'n lange geschiedenis als de straatnamen zelf. In 1728 bedachten de Fransen dat het misschien wel handig was om daadwerkelijk een straatnaam bord te maken voor een straat. Als je over de wereld kijkt vind je straatnaamborden in verschillende kleuren en maten. In Nederland worden de borden verzorgd door de gemeenten. Deze zijn meestal blauw met witte letters. Straatnaamborden worden tegenwoordig niet alleen meer gebruikt als bewegwijzering, maar ook als herdenkingsbord, of gewoon voor de gein.

 

Is het jou (nog) niet gelukt om een goed boek te schrijven, een gouden medaille te scoren, een nieuw medicijn voor het HIV virus te maken of een lid van het Koningshuis aan de haak te slaan? Maar wil je wel je eigen straatnaambord? Dan kan dat bij ons!
Ontwerp een mooi straatnaambord voor jezelf, of geef het weg als een origineel cadeau!

 

Sinds 2010 hebben we een splinternieuw pand betrokken in Zwijndrecht. Omdat we onderdeel zijn van een verkeersborden-producent hebben we alles in huis om, samen met u, de meest creatieve oplossingen te bedenken.

 

Behalve straatnaamborden leveren we ook nog vele andere tekstborden. Bekijk ons volledige  borden assortiment:

RetrobordenBabybord als kraamcadeauVrachtwagenbordenLiefdesbordenVoetbalborden, Verkeersborden.

 

Ook leveren we verkeersbordenpalen, zoals flespalen en buispalen en diverse bevestigingsmaterialen, zoals beugels en klemmen.

 

Heeft u vragen: stel ze gerust, want samen komen we tot een oplossing!

 

Bronnen: 
http://www.overstraatnamen.nl/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Straatnaam

 

naar boven 

Eindelijk uw eigen straat, park of laan