Eigenhandig vervangen straatnaamborden door Baruch

CciBJYpUAAAFXlK.jpg:large

Voormalig PvdA-bestuurder Robbert Baruch heeft woensdag in de Afrikaanderwijk twee straatnaambordjes vervangen. Hij doopte de Paul Krugerlaan om tot Nelson Mandelastraat en de Shaka Zoeloestraat.

 
De straatnamen die nu gebruikt worden geven wel een heel blank beeld van de geschiedenis
Robbert Baruch

De naam Paul Kruger verwijst in Baruchs ogen te veel naar het voormalige apartheidsregime. Met zijn ludieke actie wilde hij een 'meer genuanceerd' beeld van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis laten zien. ,,De straatnamen die nu gebruikt worden geven wel een heel blank beeld van de geschiedenis. In een wijk met 120 nationaliteiten kun je daar niet mee volstaan.'' 

Vervangen
Baruchs borden zijn inmiddels weer vervangen door de oorspronkelijke straatnaamborden. Hij hoopte met zijn actie de discussie in de wijk aan te wakkeren. Baruch omschrijft zijn daad als een speldenprikje en is niet van plan het hard te spelen. ,,Daarvoor zijn er te veel praktische problemen. De hele gemeentelijke basisadministratie zou aangepast moeten worden.'' 

De omwisselactie werd vastgelegd door een cameraploeg van het EO-programma Geloof en een Hoop Liefde. In dat programma wordt wijkbewoners onder meer gevraagd wie ze zijn, waar ze wonen en wat hun geschiedenis is. 

Boerenoorlog 
Het was niet de eerste keer dat iemand vraagtekens plaatste bij de 'foute' namen in de Afrikaanderwijk, waartoe ook de Riebeekstraat en de Pretorialaan worden gerekend. Officiële verzoeken om de namen te veranderen werden telkens door de gemeente afgewezen. De namen stammen uit de periode rond 1900, toen Nederlanders sterk meeleefden met de Nederlandstalige 'Afrikaanders', die toen onder leiding van Paul Kruger in de Boerenoorlog vochten tegen de Engelse overheersers.

 

Bron: AD.nl

Terug naar overzicht

Eindelijk uw eigen straat, park of laan